ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Неочаквани причини за появата на главоболие ..

Болките в главата без съмнение са най-честото оплакване у хората. То обаче може да се дължи на какви ли не причини – сериозни или не. Изчислено е, че само в 5 от 100 случая главоболието е признак за някакво заболяване. В останалите най-общо казано сме си виновни самите ние.
Обезболяващите
Парадоксално, но факт: колкото повече обезболяващи приемате, толкова по-висок е рискът те да предизвикат нови пристъпи на главоболие. В организма има механизми, които в отговор на болката изработват ендорфини и енкефалини – наши собствени “аналгетици”. Лекарствата, при тяхното редовното и често неоправдано приемане, потискат структурите срещу болката и главоболието възниква на празното място.
В този случай ще ви помогнат методиката на релаксация, масажът на шията и раменете, медитацията, йогата, дихателните упражнения.
Лекарствата за сърце и противозачатъчните таблетки
За съжаление приемането на много ефективни лекарства могат да бъдат причина за появата дори на хронично главоболие. Към тях се отнасят:
- кардиологичните препарати – нитроглицерин, верапамил, изосорбид и техните производни.
- хормоналните – кортикостероиди и естрогени, които влизат в състава на противозачатъчните средства и препаратите за хормонзаместващата терапия по време на климакса.
- понижаващите артериалното налягане – каптоприл, метопролол, нифедипин
- нестероидни противовъзпалителни препарати – диклофенак, ибупрофен, индометацин.
Ако установите връзка между приеманото лекарство и главоболието, информирайте своя лекуващ лекар, който ще промени дозата или ще избере нов безболезнен аналог.
Любовните ласки
Може да ни ви се вярва, но при някои хора пристъпът на главоболие започва именно при правенето на секс и то най-често именно в момента на кулминацията. Специалистите наричат този проблем “оргазмено главоболие”.Мъжете страдат от него 3 пъти по-често в сравнение с жените.
Причината за това главоболие се крие в повишеното налягане и ранната атеросклероза на съдовете на главния мозък. По време на половия акт налягането се повишава, съдовете се разширяват, пулсът се учестява и кръвта нахлува към главата.
Ако изпитвате често главоболие “от любов”, потърсете съдействие от невролог или проверете съдовете на главния си мозък. От домашните средства могат да ви помогнат чашата силен черен чай, един грейпфрут или няколко стръкчета пресен магданоз.
Храната
Най-“злостните провокатори” на работохолика са кафето и шоколадът. И ако привикналият организм не получи навреме поредната порция, той започва да напомня чрез пристъп на главоболие.
Много хора реагират с пулсиращо главоболие на т.нар. биогенни амини, които се съдържат в оцета, горчицата, майонезата, пушеното свинско месо, целината, соята, ананаса, авокадото и сливите.
Често главоболието е провокирано от хранителната добавка натриев глутамат. Той се добавя за подобряване на вкуса например в кубчетата бульон, разтворимите супи и комплексните подправки.
Някои хора, които са склонни към хранителни алергии, страдат от главоболие, когато консумират колбаси. Варените салами и кренвиршите, съдържат нитрит, който им придава приятния розов цвят. При чувствителните хора обаче нитритът може да предизвика силна пулсираща болка в слепоочието.
Нервите
Понякога главоболието може да бъде резултат от психоемоционален срив. Тогава болките се наричат психогенни. От тях страдат най-вече тревожните и мнителните хора, хипохондриците и холериците.
Около 70% от тези пациенти са жени. При 68% от хората с психогенни болки пристъпът започва в средата или в края на работния ден. При 19% пък болката възниква още сутринта и не преминава без приемането на аналгетик.
Като правило това “нервно” главоболие се усеща ту в тила, ту в слепоочието, ту някъде вътре в главата. Повишава се раздразнителността и умората. Болните се оплакват от общ “дискомфорт в главата”, който пречи на концентрацията и създава усещане за тревожност.
Любимата работа
Рядко се замисляме в какви условия работим. На работното място е почистено, климатикът постоянна работи, а вечер главата ни ще се пръсне. И не само от умора. Причината за това е хипоксията – недостигът на кислород при наднормено количество въглерод.
Колкото по-високо се намира вашият апартамент или офис, толкова по-малко кислород има във въздуха. Смята се например, че хипоксията се наблюдава постоянно при тези хора, които живеят или работят по-високо от шестия етаж.
Какво можете да направите? Купете си йонизатор за въздух, саксия с папрат или друго вечнозелено растение. Правете дихателна гимнастика.
Неудобните обувки или чанти
Къде е главата, къде са краката?! Но всичко се дължи на кръвообращението. Неудобните обувки (твърде тесни, с неустойчив ток, некачествена платформа) способстват за нарушаване оттичането на венозната кръв. Тя застоява в стъпалата и прасците и води до нарушение в достъпа на кислород в мозъчните тъкани.
В този случай главоболието може де си премахне с помощта на масаж на стъпалата и отпускащи вани на краката.
А претъпканата до крайност чанта с тънки дръжки, която често се люлее на рамото на жените може да притисне кръвоносните съдове в областта на ключицата и шията, а това ще предизвика напрежение в мускулите и появата на микроспазми./actualno.com

Няма коментари: