ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Аутизъм – тази тежка диагноза

Аутизъм – тази тежка диагноза Терминът „аутизъм" (другото му наименование е синдром на Канер) е нарушение в работата на мозъка с неясни причини, което се характеризира с трудности в общуването и социалната комуникация, а понякога и пълна невъзможност за осъществяването й. Ако детето ви страда от аутизъм, трябва да се обърнете към специалисти по психиатрия и психология.

Сред възможните причини за това заболяване (аутизъм) могат да бъдат много и различни фактори. Смята се, че то се съпровожда от неправилно развитие на мозъчната функция. При такива пациенти може да има нарушения на анатомичните структури на мозъка и увреждане на невроните в някои от областите. Предполага се, че това се дължи на нарушения в ембрионалния период. От друга страна, се забелязват и нарушения в обмяната на веществата при някои химични вещества в кората на главния мозък, отговорни за предаване на информацията. Има много данни, потвърждаващи влиянието на наследствените фактори за развитието на болестта. Буквално в последните месеци стана известно, че при тези пациенти често се среща увреждане на 16 хромозома и че причината за болестта може да бъде обременената наследственост. Действително, в семействата на такива пациенти са открити множество случаи на заболяване сред членовете му. Вероятността да се роди още едно дете с аутизъм е много по-голяма при родители, които имат вече едно дете с това заболяване.

ЧЕСТИ СА СЛУЧАИТЕ НА АУТИЗЪМ ПРИ ДВАМА БРАТЯ БЛИЗНАЦИ

Мъжете страдат от аутизъм по-често, отколкото жените. Честотата на заболяването при тях е около 34 пъти по-висока.

Терминът „аутизъм" (от гръцкия корен „аутос" - сам) е използван за първи път в трудовете на швейцарския психиатър Блейлер през 1910 г. в описанието на признаците на шизофрения, визирайки потапянето на пациента в някакъв свой вътрешен свят. До края на 70-те години на миналия век в медицинския свят аутизмьт не е бил обособен като отделно заболяване. Той е бил смятан за признак на шизофрения, за изоставане в умственото развитие и за наличие на други нарушения.

КАК СЕ ПРОЯВЯВА АУТИЗМЬТ?

Болните срещат огромни трудности при оборването с други хора и най-вече - в областта на вербалната и невербалната комуникация. Може би по-правилно е да се каже, че всички останали хора имат трудности в общуването с тях. Защото аутистите не страдат по този повод и не преживяват емоционално този свой дефект. Те изпитват трудности в необходимостта да говорят и затова предпочитат да мълчат. Те може да си измислят свои собствени правила в граматиката и да издават безсмислени звуци. Характерно за "тях е повтарянето на отделни стереотипни думи или кратки фрази и използването на оскъдни жестове, вместо разговор. Хората, страдащи от аутизъм, са склонни да проявяват липсата на интерес към другите и не проявяват желание да си намерят приятели. Повечето от тях предпочитат да останат сами. Те не обичат да се отзовават при произнасяне на името им. Често хората, които общуват с тях, остават с впечатлението, че те не разбират жестовете, израженията на лицето и имат разсеян и отсъстващ поглед по време на разговора.

ИМА ЛИ ЛЕЧЕНИЕ НА ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ?

За болестта е характерна промяна на чувствителността: намален праг на болката и силните шумове. Болните често отхвърлят физическия контакт с друг човек. Аутистите предпочитат да си играят сами. Често поведението им е странно, например има повтарящи се стереотипни движения, изблици на гняв и агресия, натрапчива продължителна привързаност към някаква идея, човек, обект и т.н. Такива пациенти могат да имат необикновена работоспособност и енергия, или обратното - изразено снижаване./lekar.bg

Няма коментари: