ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

НВ-ВМ Режим на АТАНАС УЗУНОВ

Режима е  публикувам във фейсбук на  страницата на групата –

ОРИГИНАЛ-ОТСЛАБВАЙ И БЪДИ ЗДРАВ С МЕН – АТАНАС УЗУНОВ

За информация относно режима посетете групата и потърсете информация там!

НВ-ВМ Режим на АТАНАС УЗУНОВ:
Режимът на Атанас Узунов е модифициран ВМ-НВ Хранителен режим, който включва също и най-доброто от съвременните Световно признати Хранителни Топ Методики за Намаляване на телесното тегло и Здравословно хранене.
В основата на НВ-ВМ Режим на АТАНАС УЗУНОВ е намаляването до минимум на секрецията на хормонът инсулин и детоксикацията на организма.
Когато приемем храна ( дори и само една хапка), нивото на кръвната захар се повишава, което води до повишена секреция на хормона инсулин, който трябва да я неутрализира.
Когато нивата на инсулин са високи, около половин час след хранене ви се доспива, а пък още около час след това вече сте гладни (инсулинов глад).
(При секрецията си този хормон никога не може да се усвои напълно и остатъците от него се отлагат в тялото ви като мазнини и шлака).
Ако консумираш естествени мазнини и намалиш приема на въглехидрати, нивото на инсулин в тялото ти ще падне по естествен начин.
Високите нива на инсулин блокират процеса на горене на мазнини и натрупваш подкожни тлъстини.
За да се сведе до минимум секрецията на инсулин, храненията в Режима на Атанас Узунов са само две (с пропускане на закуската)!
Изборът да се пропуска точно закуската е свързан с трите денонощни физиологични цикъла на човешкия организъм (Приемане, Асимилиране и Отделяне). Тоест пропускаме закуската и не се храним до обяд, защото до тогава организмът се чисти.
!! ВНИМАНИЕ: Тези, които приемат лекарства сутрин и поради това се налага да закусват, може да го правят.
Препоръчително е Закуската да бъде лека и не много обилна: яйца, сирене, някакъв зеленчук и подобни.
НВ-ВМ Режим на АТАНАС УЗУНОВ включва още Фастинги (циклично гладуване), които са изключително ефективни и полезни за детоксикация на организма, регулиране на калорийния излишък (понеже режимните хранения нямат ограничение в калориите) и за подмладяване и обновяване на клетките в тялото.
Фастингите се правят два пъти седмично, по 24 часа, в ДВА НЕПОСЛЕДОВАТЕЛНИ дни! (Който не може по два пъти, нека да се опита да прави Фаст веднъж, а ако здравословното му състояние не позволява – тогава може Фастът да се изключи!)
ВНИМАНИЕ! Дайте малко време на организма да свикне с Режима и тогава започвайте Фаст!!
В Режимът на Атанас Узунов има включени Рибни дни, които са важни и много полезни за здравето и при сваляне на килограми.
Накратко: НВ-ВМ Режим на АТАНАС УЗУНОВ представлява намалена консумация на въглехидрат, за сметка на по-голямо количество мазнини, при който консумирането на „Добри” мазнини може да варира от 30% до 60%, А, препоръчваното количество въглехидрати за деня е около 15-20%.
Той включва консумирането на месо, риба, естествени мазнини, млечни продукти (ако можеш да ги толерираш) и много зеленчуци.
Режимът изключва от храненето захарните храни, високо-въглехидратните като паста и хляб, много сладките плодове и т.н. (най-накрая има списък с разрешените и забранени храни).
В същата връзка има ограничени още няколко групи продукти, които са Ограничени, но не забранени.
При този вид хранене се набляга на това, да се внимава с протеина и да се приема само толкова, от колкото човек има нужда!
При Режимът на Атанас Узунов не се броят калории!
Не измервай храната си и не брой калории.
Хранете се до засищане (но не преяждане)!
Спираш да ядеш, когато вече не усещаш глад, или когато си по-жаден отколкото гладен.
!! За разнообразието на консумираната храна решавате само вие.
!! Колко количество храна ще консумираме и как ще бъде разпределена, зависи най-вече от физическата активност, а когато липсва физическа активност, равномерното й разпределение е най-удачният вариант.
С Високо-мазнинния Режим няма да изпитвате глад в периодите между храненията.
Едната причина е, че мазнините са по-засищащи и няма да сте толкова гладни.
Другата е, че за разлика от въглехидратите, мазнините всъщност стимулират производството на хормона лептин. Лептин накратко е хормонът „на засищането“, който се свързва с рецептори в хипоталамуса и съобщава на мозъка ти, че си сит.

Първо: веднага изключвате напълно тестените и зърнени храни.
Изключването на захарта трябва да стане постепенно – намалявате количествата и после изключвате!
Когато спрете консумирането на въглехидрати, вашият организъм започва да се чисти от глюкозата, в която те се превръщат щом попаднат в тялото ви.
През този период на адаптация е възможно да се появи „Кето Грип” или „Кето обрив” и двете не са опасни и ще отминат с времето. Ако искате да облекчите тази реакция на организма, може леко да увеличите количеството на консумираните въглехидрати и малко повече да пиете вода и костен бульон.
След периода на първата адаптация, организмът навлиза в КЕТОЗА, при която като основен източник на енергия започва да гори мазнини вместо въглехидрати.
Това е процесът на изместване на вашия метаболизъм от използването предимно на глюкоза за гориво, към източници базирани най-вече на мазнини.
Това увеличава оксидацията на мазнините, а тялото ви започва да произвежда достатъчно кетони, които могат да бъдат използвани и като значителен източник на гориво, необходимо на тялото, за да се движи и да функционира.
Какво е КЕТОЗА:
След периода на първата адаптация и изчистването на тялото, организмът навлиза в КЕТОЗА, при която като основен източник на енергия започва да гори мазнини вместо въглехидрати.
Тоест, мазнините от храната или телесните мазнини се разграждат в кетони, които тялото използва, за да захранва почти всички свои клетки.
Кетоните се смятат за алтернатива на глюкозата.
За ДА ПОДДЪРЖАТЕ КЕТОЗА, трябва да ограничите приема на въглехидрати до средно 15-20 гр. на ден!
!! Пояснение:
Задържащите килограми, могат да си позволят до 50 гр. въглехидрати дневно.
При Свалящите килограми, тяхното количество може да варира между 15 и 20 г. за ден.
ЗАЩО НЕ ТРЯБВА ДА КОНСУМИРАТЕ НЕРЕЖИМНА ХРАНА:
След като сте консумирали нережимна храна, ДО 15 МИНУТИ ИЗЛИЗАТЕ ОТ КЕТОЗА!
И ВЛИЗАНЕТО ОТНОВО В КЕТОЗА става най-рано в период от 24 часа до 3 дни!
Което означава, че 15 минути след като сте консумирали нережимен продукт:
– спирате да сваляте килограми и организмът ви отново е замърсен с въглехидрати (глюкоза)
– започвате да се чувствате уморени и сънливи
– изпитвате почти непреодолимо чувство на глад
– спирате да сваляте килограми
Тези симптоми продължават докато не влезете отново в Кетоза.
!! Пояснение: Всяка НЕРЕЖИМНА храна, дори и приета в много малко количество, съдържа достатъчно въглехидрати, за да ви изкара веднага от Кетоза.
ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПРОПУСКАМЕ ЗАКУСКАТА:
Способността на организма да преработва правилно и пълноценно храната зависи от спазването на трите денонощни физиологични цикъла на човешкия организъм, които са: Приемане (От 12 ч. до 20 ч – поемаме храна), Асимилиране (От 20 ч. до 4 ч.- поглъщаме храната и използваме част от нея) и Отделяне (От 4 ч. до 12 ч. – освобождаваме се от онова, което не ни е потребно).
Отслабването е тясно свързано с изчистването на тялото от шлаките – част от които са точно натрупаните мазнини.
За да се изчисти организмът, цикълът Отделяне трябва да е максимално пълноценен.
Това означава, докато продължава Цикълът Отделяне (от 4 ч. до 12 ч.) да не се товарим с нова храна за преработка и така да хабим енергия и за това, при положение, че още не е отделено натрупаното от предния ден. Иначе тя се превръща в бреме и излишен багаж, който се отлага в организма като шлака (мазнини и токсини).
Неспазването и несъобразяването с денонощните физиологични цикли на човешкия организъм са така наречените „къси пътища” за натрупване на тлъстини.ФАСТИНГ
Режимът на Атанас Узунов е съчетан с правене на циклични Фастове с цел по-бързо сваляне на килограми, пречистване на организма, увеличаване инсулиновата чувствителност, калориен баланс в който чрез цикличното гладуване се компенсират калорийните излишъци от храненията през останалите дни от седмицата.
Също така за подобряване на имунната система, метаболизма, подмладяване и оздравяване на клетките в тялото.
Фастът помага и за „изчистване“ и „успокояване” на храносмилателната система.
Периодите на Фаст са достатъчно дълги, за да започне изгаряне на мазнини и недостатъчно дълги, за да започне сериозен спад в общия обем на метаболизма, при който тялото да премине към икономичен режим и да стопира свалянето на килограми.
ВНИМАНИЕ!! Фастингите Задължително се започват 3-4 седмици, след като сте преминали стриктно на Режима.
Преминаването към 24-часов Фаст става ПЛАВНО със започване на по-кратките Фастове и постепенно увеличавайки продължителността, докато стигнете до 24-часов Фаст.
• ФАСТ – представлява определен период от часове между 16 и 36 часа, когато не се консумира нищо друго освен чисто кафе, чай (топъл, но не горещ) и достатъчно количество вода.
• По време на Фаст не се консумира Бронирано кафе, подсладители, зеленчукови сокове, смутита, костни бульони и т.н..
• Фастът се прави за период между 16/18/20/24/36 часа в два непоследователни дни от седмицата.
• Денят след Фаста трябва да бъде с хубави порции храна без калориен дефицит. Следвайте правилото: След Фаст – Празник.
• Според продължителността си, Фастът не трябва да бъде повече от: 16/18/20/24/36 часа!
• Фастът регулира калорийният излишък от останалите хранения през седмицата.
• Цикличният ФАСТ увеличава младите клетки и ремонтира увредените незаменими клетки в тялото.
• Чрез цикличните Фастове се обира калорийния излишък и се постига по-бързо сваляне на килограми.
ЗАЩО НЕ ТРЯВА ДА ПРЕКАЛЯВАМЕ С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ФАСТОВЕТЕ (Цикличното гладуване).
Щом усети, че го подлагаме на гладуване, нашето тяло веднага включва „Режим на строги икономии”, започва да пести енергия и отслабването не се получава!
Времето на гладуване, след което Мозъкът включва Пондеростатния си механизъм е максимум 48 часа.
Но, при различните организми е различно и този механизъм може да се включи много по-рано.
Затова в Режима на Атанас Узунов се препоръчват циклични гладувания (Фаст) в два непоследователни дни и не повече от 36 часа!
!! След всеки Фаст трябва да направим по-обилно и режимно хранене.
Следвайки правилото: След всеки Фаст – Празник!
ЯЖТЕ РИБА ПРЕДИ ФАСТ!
В Режимът на Атанас Узунов се препоръчва да се консумира РИБА („Рибен ден”) в денят ПРЕДИ Фаст!
Рибата е богата на мазнини, които ни засищат и не изпитваме чувство за глад. Освен това рибните мазнини се отлагат в кафявите мастни клетки на организма и биват изгаряни веднага за енергия (нищо от тях не се складира като мазнини).
Поради това, освен в деня на Фаста, вие правите още един „гладен” ден, в който се храните с риба, но цялата енергия от храната отива за движението и функционирането на вашето тяло и всъщност се оказва, че Фастовете , макар в единият ден да се храним, на практика вместо един стават два.
„Рибните дни” е препоръчително да бъдат с консумиране само на риба (за да няма никакъв въглехидрат), но може да се съчетаят и със зеленчуци.
Ака трябва да се спази правилото за Фаста: „След всеки Фаст – празник” – когато се препоръчва да се консумират по-богати на храна порции, тогава препоръчително е денят ПРЕДИ Фаста да бъде „Рибен Ден“
Основно има 3 вида НВ-ВМ Хранителни Режими:
* Стриктно НВХ -с максимум 20 гр. въглехидрати на ден
* Умерено НВХ – с между 30гр. въглехидрати на ден
* Либерално НВХ – със съдържание 50-100гр. въглехидрати на ден най вече от зеленчуци
За всеки тип НВ-ВМ Хранителни Режими има групи, от хора, за които са подходящи.
Например стриктното НВХ възниква като лечение на деца с епилепсия, която не се повлиява от медикаменти и се практикува широко в тази област и днес. Освен това е позната терапия и при метастазиращи ракови заболявания, диабет Тип 2, инсулинова резистентност и метаболитен синдром.
Умерено НВХ се практикува по-широко и не е толкова ограничаващо, включва малко по-голямо количество въглехидрат и се препоръчва, ако няма наличие на един от посочените проблеми, при които е желателно да се спазва стриктно НВХ.
Либералното НВХ позволява да се консумират и някои по-нишестени храни.
СЪВЕТИ
• По отношение на месото избирайте, по възможност по тлъстото месо. В днешно време това не е толкова лесно, но поне можем да избягваме купешките колбаси и кайми, защото в тях има захароза, декстроза и нишесте.
• Гответе с нормално количество мазнини. В готовото ястие също може да добавите мазнини, ако има нужда. Консумирайте толкова мазнини, колкото ви е необходимо, за да бъдете сити. Не е необходимо да се добавят големи количества мазнини, ако се засищате и с по-малко. За една порция например е достатъчна 30%-та мазнина от месото, или 2-3 супени лъжици зехтин в салатата или бучката масло в задушените зеленчуци и т.н.
Използвайте краве масло (82% масленост), свинска мас (чиста), екстра върджин зехтин, кокосово масло, патешка или говежда мазнина. Може да ползвате сусамено, авокадово, тиквено, ленено масло.
• Консумирайте пълномаслени млечни (най-вече добре узрели сирена, заквасена сметана, кисело мляко) но, нека те да не бъдат основата на ястията или хранителния ви режим. Ако установите, че не можете да отслабнете, ограничете млечните. Както и плодовете (режимните) и ядките. При много хора млечните забавят отслабването.
Има хора, при които млечните продукти изобщо не пречат и спокойно могат да съставляват основата на храненето, включително, ако не желаем да консумираме месо. Но трябва да се прецени индивидуално (по метода проба-грешка).
• .Ако консумирате ядки, бъдете умерени (по около шепа на ден). Забележите ли, че отслабването се забавя или спира, можете да пробвате да ограничите ядките.
• Основната ви храна трябва да бъде месо/риба/яйца в комбинация със зеленчуци. Много от традиционните ястия на трапезата ни могат да се адаптират, например мусаката може да се направи с тиквички или патладжани вместо с картофи, а може и с повече зеленчуци. В сърмите пък оризът може да се пропусне или да се замени с гъби или настърган карфиол или броколи. А алабашът е отличен заместител на картофите – за пържене, печене, супи, пюре. Картофеното пюре може да се замести и с пюре от карфиол или броколи (може да се добави сметана или сирене за сгъстяване).
• Не се тегли всеки ден. Засечи си мерките със шивашки метър (талия, бедра, ханш),и ги измервай.
Има здравословни състояния, при които е добре да не се прекалява с ограничаването на въглехидратите твърде много, например
• Диабет Тип 1, или инсулиново зависим диабет. Там нивата на Въглехидратите. трябва да са стриктно съобразени с количеството инсулин или приеманите медикаменти! Естествено при добро желание диабетик с Тип 1 може да следи стриктно своята диета и да използва принципите на НВХ, което ще позволи поддържане на по-стабилни и значително по-ниски нива на кръвна захар,НО за да се избегне животозастрашаваща хипогликемия, следва нивата на инсулин да се регулират адекватно от ендокринолог!
• Диабет Тип 2 – Тук трябва да се осъществява всекидневен контрол на кръвната захар преди приемането на лекарството за Диабет и съобразно стойностите и предстоящите хранения, да се съобразява дозата на медикамента, за да се избегне животозастрашаваща хипогликемия! Задължително промяната в дозите на лекарствата трябва да се съгласуват с ендокринолог!
• Друга по-чувствителна група са хората, които вземат лекарства за намаляване на повишено кръвно налягане. При НВ диета нивата на кръвно налягане ще паднат по естествен начин и следва, ако все пак човек с високо кръвно реши да следва НВХ, да се консултира редовно със своя кардиолог, за да регулира дозата на лекарствата си.
• Четвъртата чувствителна група ,са кърмещите жени. При тях Стриктно НВХ с до 20 гр. въглехидрат на ден е АБСОЛЮТНО ИЗКЛЮЧЕНО като опция, защото може да доведе до нежелателни последствия. Докато кърми, жената губи около 30 гр. от своите запаси от глюкоза на ден само чрез лактозата в кърмата. Твърде ниските нива на хранителни въглехидрати могат да доведат до състояние на кетоацидоза в някои случаи.
ОСНОВНО в РЕЖИМА: Хранене 2 пъти дневно (обяд и вечеря), без междинни хранения и дори опитвания на храна.
Желателно е вечерята да бъде най-късно в 20.00 часа.
Храните се балансирано с режимни продукти до засищане, без да броите калории, но и без да прекалявате и да преяждате.
Пиете достатъчно количество вода: 1.5 – 3.5 литра на ден.
В началото на Режима изключвате веднага зърнени и тестени храни, но захарта я намалявате и спирате постепенно.
Фаст започвате да правите един месец след като сте стриктно на режима, за да дадете възможност на тялото ви да свикне с новия начин на хранене.
Постепенно преминавате към 24-часов Фаст, като започвате от най-краткия и с времето увеличавате часовете на цикличното гладуване..МЕСО:
! ВСЯКАКЪВ ВИД МЕСО, което НЕ Е СУХО! (Ако месото е сухо, трябва да се приготви като се шпикова с животинска мазнина, видът на която е по желание – мас, лой, масло и т.н.)
! Месото в чинията ви трябва да съдържа 30% мазнини.
! Мазнините в месото трябва да бъдат естествени: тоест свинското със сланината, пилешки бутчета с кожата, патешко с лойта, агнешко с лойта.
! Сухите меса не са режимни! Това е сух протеин, който консумиран, в тялото се превръща в захар!
Тоест, пилешките гърди (бялото пилешко месо) и всякакви други сухи меса не са напълно режимни. Можете да ги приготвяте с масло, лой или друга мазнина, но не е препоръчително да ги консумирате всеки ден.
! При някои хора консумирането на млечни продукти води до задържане на килограми, затова наблюдавайте тялото си как реагира и ако е необходимо ограничете или спрете за известно време млечните продукти.
Прясното мляко липсва, защото е в забранените и нережимни продукти. То съдържа много млечни захари.
Киселото мляко се препоръчва да бъде до 2 кофички за седмицата.
! Избягвайте купешките колбаси и кайми – съдържат захари, декстроза, нишесте и много сол и/или натриев глутамат.
РАЗРЕШЕНИ РЕЖИМНИ ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТИ:
– Месо – Препоръчително е да се консумира „чисто месо” (на мръвка): агнешко, свинско, патешко, пилешко, пуешко, заешко и т.н.
– Карантия (субпродукти на месото) – шкембе, език, уши, крака, бъбреци, дроб, чревца и т.н.
– Риба
– Морски дарове
– Бекон: домашен
– Шунка: домашна
– Колбаси: домашни
– Пастет – домашен
– Масло: краве, козе, биволско, кокосово, какаово
– Мазнина: свинска мас, патешка лой, говежда мазнина
– Сирене: само добре узряло овче или козе, синьо сирене, кашкавал (козе, овче, краве), Бри, Пармезан, Моцарелла и т.н.
– Млечни: пълномаслено кисело мляко(за предпочитане домашно), цедено кисело мляко, извара (пълномаслена), заквасена сметана (животинска и пълномаслена), топено сирене, маскарпоне, моцарелла, пармеджано,
– Яйца
РАЗРЕШЕНИ РЕЖИМНИ РАСТИТЕЛНИ ПРОДУКТИ:
– Маслини: натурални, зелени, черни
– Авокадо
– Зеленчуци: (Препоръчително: ЗЕЛЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО САМО ТЕЗИ, РАСТЯЩИ НАД ЗЕМЯТА): зеле, краставици, марули, броколи, домати, тиквички, пипер, патладжан, зелен боб, карфиол, лапад, гъби, спанак, зелен лук, бамя, грах – нережимен само при диабетици!
– Семена: ленено семе (не се препоръчва при Хашимото!!), маково и сусамово семе, алабаш,
ТУРШИИ: За предпочитане е туршиите да бъдат домашни и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО приготвени БЕЗ ЗАХАР!
МАЙОНЕЗА: домашна със зехтин
ОЛИА: Зехтин (студенопресован), ленено, кокосово, сусамено, тиквено олио, масло от авокадо, какаово масло (всички също студенопресовани)
НАПИТКИ: чай, кафе, бронирано кафе, вода, айран.Разяснение:
Кои са ОГРАНИЧЕНИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ:
Това са хранителни продукти, които (поради химичния си състав) могат да се консумират, но по-рядко ( препоръчително е само в „Зареждащите дни”).
Ако бъдат консумирани в по-големи количества или съответно по-често пъти, ще ви изкарат от режим на кетоза и ще доведат до задържане на килограми.
(Организмът влиза отново в кетоза 24 часа и повече от момента, когато сте започнали да се храните отново стриктно по режима. (времето за адаптация и изчистване на организма и влизането отново в кетоза е строго индивидуално и зависи от метаболизма на всеки организъм)).
ВНИМАНИЕ !!!
Това важи само за тези, на които Млечните продукти пречат да свалят килограми и задържат от тях. Те, ако желаят, могат да ограничат консумирането на млечни продукти.
За всички останали, Млечните продукти са напълно режимен продукт!
МЛЕЧНИ: пълномаслено кисело мляко (за предпочитане домашно), цедено кисело мляко, извара (пълномаслена), заквасена сметана (животинска и пълномаслена), топено сирене, маскарпоне, моцарелла, пармеджано.
Млечните продукти се ограничават, ако задържате килограми при тяхното консумиране.
Препоръчваното количество млечен продукт за деня до 50 грама (заради млечните захари, които се съдържат в него).
Препоръчваното количество кисело мляко е 2 кофички за цялата седмица.
РАСТИТЕЛНИ:
Тахан – лешников, сусамов, бадемов, до 2 суп. лъжици и не всеки ден.
Ядки – сурови, до 30 грама и не всеки ден.
Горски плодове: малини, къпини, боровинки
За СВАЛЯЩИТЕ килограми:ШОКОЛАД: 85% съдържание на Какао – Само до 3 блокчета. Препоръчително само в „Зареждащите дни”.
Най-добър е 85% натурален шоколад на Линдт.
За ЗАДЪРЖАЩИТЕ килограми: ШОКОЛАД над 75% съдържание на Какао.
НАПИТКИ: Вино – малко и не всеки ден, бадемово и кокосово мляко
! В режим на задържане на килограми (когато сте достигнали желаното тегло и не искате да сваляте повече) са режимни (Не Ограничени) също: вино, кореноплодни, плодове и бобови. Това важи и за кърмачките, които желаят да спазват режима.Излизането от кетоза става веднага, дори и ако сте приели една хапка от нережимния продукт.
Организмът влиза отново в кетоза, след като 24 часа и повече сте започнали да се храните отново стриктно по режима. (Времето за адаптация и изчистване на организма и влизането отново в кетоза е строго индивидуално и зависи от метаболизма на организма).
ЖИВОТИНСКИ:
!! Избягвайте купешките колбаси и кайми – съдържат захари, декстроза, нишесте и много сол и/или натриев глутамат.
– МЕСА: всякакви сухи меса (нешпиковани с допълнително мазнина), купешки месни продукти като – Виенски наденици/Русенско варено, купешки пастет, купешки наденици, изсушени меса, кайми
– МЛЕЧНИ: прясно мляко, кондензирано прясно мляко, суха сметана, сладолед, изкуствени млека на прах за кафе,
– Всякакви ОБЕЗМАСЛЕНИ ПРОДУКТИ
РАСТИТЕЛНИ:
– захар, мед
– бобови култури (боб, леща), изключение прави само зелен фасул и грах
– кореноплодни зеленчуци (тези, които растат под земята – всички видове ряпа, картофи, моркови, цвекло, стар лук
– тиква
– зеленчуков сок (смути) – освен ако не е домашен и от позволените зеленчуци
– фъстъци
– Агаве
– сушени плодове
– зимнина направена със захар
– плодове
– кълнове – всички, дори и кълновете на режимните зеленчуци
ТЕСТЕНИ:
– Всички продукти направени от зърна: хляб, макаронени изделия, нишесте, бисквити, курабии, торти, крекери, кус кус, оризовки, зърнени закуски и т.н.
– Всички зърнени брашна: пълнозърнесто, ечемичено, царевично, ръжено, оризово, лимецово и т.н.
– Всички зърнени храни: жито, царевица, овес, ръж, просо, ориз, киноа, чиа, лимец, амарант и т.н
ОЛИО: всички олиа, произведени от зърна: слънчогледово и т.н.
ХИДРОГЕНИЗИРАНИ МАСЛА И ОЛИА: маргарин и растителни масла, растителна сметана
ИЗКУСТВЕНИ И НАТУРАЛНИ ПОДСЛАДИТЕЛИ: стевия (може в зареждащи дни и в режим задържане), ксилитол, аспартам, захарин, декстроза, фруктоза, глюкоза, суцралоза, спленда и т.н.
ДРУГИ: пудинг и всякакви кремове на прах, Продукти за сгъстяване, добавки, като сосове на прах и бульончета, Бързите купени храни, Храни с добавена глюкоза, декстроза, панирани храни, сокове за разреждане, Шоколад под 85% съдържание на какао ( за тези, които свалят килограми).
НАПИТКИ: -Бира/Сайдер, Газирани напитки, Лайт газирани напитки, Натурални сокове и нектари, фреш от плодове, плодов сок, соево мляко.ПОЛЗИ от ВМНВХ
1. НАМАЛЯВАНЕ НА ТЕЛЕСНО ТЕГЛО/МАЗНИНИ
Доста хора започват НВ режим именно с тази цел. Важно е да се отбележи, че трябва да се внимава много, да не се ограничават прекомерно приеманите калории и храненията да са балансирани, дори да са в пропорции -въглехидрат към протеин към мазнини. Освен това не е добре да се поддържа НВХ целогодишно, тялото има нужда от периоди на своеобразна почивка, (тук е момента на зареждащите или мръсни дни)
освен в случаите на терапевтична кетоза при епилепсия, ракови и метаболитни заболявания.
2. ДИАБЕТ ТИП 2
НВ диети намаляват нивата на кръвна захар и при правилно прилагане могат дори да доведат до спиране на медикаментозното лечение с метформин и други подобни препарати. Изключителни специалисти от ранга на д-р Джейсън Фънг, Стивън Фини и Джеф Волек Уилям Дейвис и т.н. пишат не една или две публикации, освен това имат публикувани книги по темата.
3. ПО-СПОКОЕН СТОМАХ
Чревните бактерии се делят на „добри“ и „лоши“ условно казано. Важно е да знаеш, че въглехидратните храни хранят бактериите, които от своя страна отделят газове като отпадни продукти.
4. ДРУГИ ЧЕСТО ПОДЦЕНЯВАНИ ПОЛЗИ
* понижен глад за сладки храни
* нормализирано кръвно налягане
* редуцирано акне
* повишена физическа издръжливост
* контролирана епилепсия
* по-малко стомашни киселини
* излекуване на СПКЯ (синдром на поликистозните яйчници)
* по-малко пристъпи на мигрена
и още доста много други… шокиращи ползи..ЗА НОВИТЕ В ГРУПАТА!
Хранене!!! – 2 пъти на ден. Без хапвания и дори опитване през останалото време!
ЖЕЛАТЕЛНО е да пропускате закуската (до 12 организма чисти).
Фастинг (гладуване с цел пречистване)!!! – 2 пъти седмично, по 24 часа, в 2 НЕПОСЛЕДОВАТЕЛНИ дни!
Който не може, поне по веднъж 🙂
Дайте известно време на организма, да свикне с режима и тогава започвайте с фастингите!
Позволени храни!!!!: – всякакъв вид меса, (при необходимост, като пуешко, телешко или пилешко месо, добавяйте мазнина, защото те са по-сухи!), сланина, дреболии, карантии, домашно приготвени продукти!
Риба! – хубаво е поне 2 пъти седмично,(сьомга, пъстърва, скумрия и др), морски дарове.
Мляко и млечни продукти!!!: – с висока масленност, сирена и кашкавали – узрели,
сметана – също с висока масленност – 20% поне, ако намерите и повече.
Яйца, маслини, зехтин, мас, масло!
Зеленчуци!!! – чушки, краставици, домати, гъби, марули, айсберг, зеле, зелен боб, аспержи, спанак, лапад, лук, праз, броколи, карфиол, тиквички, патладжан и др. Всички растящи над земята 🙂
Кафе, чай (неподсладени), бронирано кафе, айрян, вода – 2-3 литра на ден!!!
Шоколад само в зареждащите дни с 85% какао.
Ядки!!! – 30 сурови и не всеки ден!!!
ЗАБРАНЕНИ!!!!!
Захар, брашно и всякакъв вид тестени, картофи, ориз, маргарин, олио, зърнени, сокове, газирани, алкохол!
Яжте докато се наситите!
Не бройте калории и не теглете храната!
ТОВА НЕ Е ДИЕТА!!!!
ТОВА Е РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ!!!!
ТОВА Е ВАШИЯТ ИЗБОР ЗА ЗДРАВЕ!!!!!
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
СПИСЪК ЗА ПАЗАРУВАНЕ НА НАЧИНАЕЩИ!!!!!!
*Масло
*Животинска течна сметана без добавена захар (40%)
*Заквасена сметана (20% и над 20)
*Яйца
*Месо (пилешко, свинско, агнешко, телешко, дреболии, карантия, ярешко)
*Риба (за предпочитане мазна (сьомга, пъстърва, скумрия)
*Сирене и кашкавал (узрели и пълномаслени)
*Цедено мляко (10% масленост)
*Зеле, карфиол, брюкселско зеле, авокадо, маслини, марули, айсберг, домати, краставици, лапад, спанак, зелен боб, тиквички, патладжан, аспержи, чушки, гъби и др.
*Зехтин, мас, масло
*Ядки (сурови) без фъстъци
Разбираме, че някои се нуждаят от по-подробна информация и съвети, но, МОЛЯ, УВАЖАВАЙТЕ ЛИЧНОТО НИ ПРОСТРАНСТВО,
ЖИВОТ И ВРЕМЕ!
На ден получаваме десетки съобщения, като в половината от тях се пита:
,,КАКВО ДА ЯМ?“
????????????
Извинете, но това не е ли обяснено в групата????
или:
,,Може ли да ми направите меню?“
НЕ!
ИНДИВИДУАЛНИ МЕНЮТА НЕ ИЗГОТВЯМЕ!
Режимът е един за всички!
Надявам се този път
правилно да сте разбрали?!? 👍
И ОЩЕ НЕЩО ВАЖНО!!!
В групата не толерираме обидните коментари, заяждане и НАЛАГАНЕ НА МНЕНИЕ!!!
Всеки има право да изложи вижданията си, в рамките на добрия тон!
Всички коментари, уронващи авторитета, ще бъдат изтривани!
Членове, с непристойно поведение, ще бъдат блокирани!
Щом ние,ВИ даваме нужното внимание и уважение, за ВАС, ХИЛЯДИТЕ ЧЛЕНОВЕ, ще е по- лесно да ни го върнете! 🙂
Разчитаме на ВАШАТА интелигентност!
С уважение:
АДМИНИТЕ на групата….
източник
ИНТЕРЕСНО И ПОЛЕСНО ВИДЕО:

Няма коментари: