ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Вижте 10 храни, които се грижат за черния дроб

Наричат черния дроб "пречиствателната фабрика" на човешкия организъм. Ето защо е изключително важно да се грижим добре за него.
Освен да предпазваме черния дроб от претоварване като внимаваме, когато консумираме алкохол, приемаме лекарства и други, добре е и да приемаме храни, които да подпомагат дейността му. Редакторите на сайта Bright Side са направили списък с хранителни продукти, които при редовен прием помагат на черния дроб да функционира правилно и спомагат очистителната му дейност.
Зехтинът помага на черния дроб, когато се приема в умерени количества. Той осигурява липидите, които "консумират" токсините от тялото, като по този начин поемат част от работата на черния дроб.
Билките и зеленолистните зеленчуци доказано предпазват черния дроб, неутрализират металите, химикалите и пестицидите, както от храната, която ядем, така и от околната среда. Руколата, спанакът, цикорията подобряват дейността на жлъчката, която прогонва токсините от тялото. Цвеклото пречиства кръвта, което повишава ефективността на черния дроб и помага за усвояването на хранителни вещества. Броколите, карфиолът и брюкселското зеле, както и други кръстоцветни, помагат на черния дроб да произвеждат ензими, които да разграждат токсините.
Зеленият чай е  богат на антиоксиданти като катехините, които принадлежат на флавоноиди органична група. Според учени, това прави зеленият чай мощен защитник на организма от различни видове рак.
Грейпфрутът съдържа не само много витамин С, но и глутатион, който се секретира от черния дроб. Той участва в изграждането и възстановяването на тъканите и на имунната система.
Орехи Подобно на чесъна, орехите съдържат аргинин както и глутатион и омега-3 мастни киселини, които поддържат детоксикиращата функция на черния дроб. Орехите са богати на антиоксиданти и здравословни ненаситени мазнини, които предпазват черния дроб от излишно натрупване на мазнини. Тези здравословни мазнини са необходими, за да се създадат силни клетъчните мембрани около клетките на черния дроб.
Ябълките са богати на пектин, който очиства организма и премахва токсините от храносмилателния тракт, което от своя страна, облекчава тежестта върху черния дроб.
Куркумата съдържа активното вещество куркумин - мощен антиоксидант и противовъзпалително средство. Тя предпазва жлъчните пътища, улеснява жлъчния поток и пречиства черния дроб. Куркуминът също подмладява чернодробните клетки, пречи на токсините и алкохола да се превърнат във вредни съединения. Добавянето на куркума към ястията не само ги прави по-вкусни, но и е полезно за здравето.
Лимоните съдържат много витамин С, който превръща токсичните вещества във водоразтворими съединения, а това значително улеснява извеждането им от тялото. Малко пресен лимонов сок стимулира работата на черния дроб.
Авокадото е незаменимо, когато става дума за черния дроб. То съдържа глутатион и витамини С и Е, които действат като антиоксиданти, неутрализират свободните радикали и защитават чернодробните клетки от увреждане. Витамините Е и К защитават черния дроб от вредни ефекти. Здравословните мазнини в авокадото пък регулират нивата на холестерола.
Чесънът съдържа много полезни за черния дроб вещества като селен например, който засилва ефекта на антиоксидантите и прочиства тялото; аргинин, аминокиселина, която релаксира кръвоносните съдове. В допълнение, чесънът съдържа витамин В6, който действа противовъзпалително, както и витамин С.
Източник: menager.bg

Няма коментари: